Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem anne oldu - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Turkiye039nin ikinci rahim nakli hastasi Havva Erdem anne oldu
1 yıl önce
1 yıl önce

Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastası Havva Erdem anne oldu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki ekip tarafından 27 Temmuz 2021’de kadavradan alınan rahim nakledilen Erdem’in dün sabah itibarıyla sağlıklı bir bebek dünyaya getirdiğini söyledi.

Dünyanın ilk rahim naklini 2011 yılında Derya Sert’e gerçekleştirdiklerini anlatan Özkan, şöyle meseleştu:

“Tıp dünyasında bu proje aslında bir çığır açmıştı. Bir sürü ülke daha rahim nakli gerçekleştirdi. Biz de yardım ettik. Aslında bu Nobel’e aday bir projedir. Türkiye’de çok anlaşılamadı. Derya 9 yıl gibi bir zamanda hayli aşamadan geçti. 9 yılın en yeniunda sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Bunun ardından Türkiye’nin ikinci rahim naklini Havva Erdem’e onayladık. İlk nakilde olan hepsini kapsayan tecrübeleri kullanmıştık. Güzel havadis en yeniunda dün geldi. Çok sağlıklı bir doğum oldu. Çok güzel, sağlıklı bir bebeği var. Yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.”

“İnşallah gelecek için bir umut olur”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise rahim naklinin 8 Ağustos 2011’de işe koyulyan bir serüven olduğunu belirtti.

Başarılı rahim nakli zaman en yenirasında dünyada teknikleri kullanılarak ameliyatlar olduğını ifade eden Özkan, “Hastamız da bebeğimiz de gayet sağlıklı. Aileye çocuklarıyla beraber sağlıklı, uzun bir ömür diliyorum. Bu ümitli havadisi bekleyen birçok aileye de inşallah gelecek için bir umut olur.” dedi.

Ameliyatın büyük ve özverili bir ekip tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Ömer Özkan, şöyle devam etti:

“Ülkemizde bu ameliyatların yapılabiliyor olmasında, özellikle bu meseleda bize güvenen Sağlık Bakanlığının hepsini kapsayan otoritesine teşekkür ediyoruz. Bize güvendiler, biz de onları mahcup etmediğimizi düşünüyoruz. Dış arenada da hem sağlık turizmi alanında hem ülkenin tıp düzeyini göstermesi açısında da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçmiş dönemde ilk karaciğer nakli, kalp nakli, böbrek nakli, yüz, kol nakli sükse onayladıysa rahim nakli de o derece önemli. Hatta şöyle bir önemi var bu nakillerin. Bu tür nakiller geçici bağışıklık sistemini baskılıyor. Bebek sahibi olduktan zaman en yenira çocuk ve anne sağlıklı bir şekilde normal bir insan gibi ilaç kullanmadan devam ediyor. Hem aileye hem üniversitemize hem de ülkemize hzamanırlı olsun diyorum.”

“29 7 günlık olarak doğum onayladı”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu ise 29 7 günlık olarak doğum yapan Havva Erdem’in 1720 gram kız bebek dünyaya getirdiğini ifade etti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ongun da bebeğin doğar doğmaz ağladığını anlatarak, doğum sırasında herhangi bir sorun yaşamadıklarını kaydetti.

Bebeğin özü başına nefes topladığını vurgulayan Ongun, “Çok küçük doğduğu için solunum desteği yapmaya devam ediyoruz. Stabil olduğu için de anne sütüyle beslenmesine geçtik. Uzun bir periyot bizi bekliyor. İlk yapılan tetkiklerinde de herhangi bir patoloji yok. Herhangi bir sorun yaşamayacak olursak 40-50 gün civarında bir yatış düşünüyoruz. İnşallah hep birlikte yüzümüzün akıyla takip edip taburcu edeceğiz.” diye meseleştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan havadisler, özetlenerek yzamanımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım