Nükleer tıp ve radyasyon onkolojisi merkezlerine yönelik düzenlemeler Resmi Gazete'de - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Nukleer tip ve radyasyon onkolojisi merkezlerine yonelik duzenlemeler Resmi Gazete039de
12 ay önce
12 ay önce

Nükleer tıp ve radyasyon onkolojisi merkezlerine yönelik düzenlemeler Resmi Gazete'de

Bakanlığın ilk defa bu alana yönelik spesifik düzenlemeleri içeren “Nükleer Tıp Hizmetleri Yönetmeliği” ve “Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeliği” bugünkü Resmi Gazete’de yzamanimlandı.

Ayrıca Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklikleri içeren düzenlemeler de bugünkü Resmi Gazete’de yzamanimlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, “Nükleer Tıp Hizmetleri Yönetmeliği” ile nükleer tıp merkezlerinin çalışma esasları, peren yenielin görev ve sorumlulukları, merkezlerdeki cihazların sınıflandırılması, denetim ve onayladırımlar ile yasal radyasyon dozlarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelik kapsamında, merkezlerde kullanılacak cihazlar; iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı içeren ve içermeyen cihazlar ile yapay zeka ve robotik cihaz teknolojileri olarak üç gruba ayrılacak.

Yeni nükleer tıp merkezleri sadece hastaneler bünyesinde açılacak

Merkezler ve merkezlerde kullanılacak cihazlar, Bakanlıkça planlanacak ve yeni merkezlerin sadece hastane bünyesinde açılmasına izin verilecek.

Hem yeni merkezler hem de bu merkezlere eklenecek yeni birimler için Bakanlıktan ön izin alınması gerekecek. Ön izin başvurusu, özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde mesul müdür ve özel hukuk tüzel kişilerde şirketi temsile yetkili olanlar tarafından yapılacak.

Ön izin belgesi, edildiğı zamanten beri 2 yıl içerisinde ruhsat veya faaliyet izin belgesi alınmaması halinde iptal edilecek, belge bir ruhsat veya faaliyet izin belgesi konumine geçmeyecek.

Merkezler, yapılacak inceleme ve değerlendirmelerin ardından Bakanlıkça düzenlenen ruhsat veya faaliyet izin belgesiyle açılacak. Ruhsatın veya faaliyet izin belgesinin tanzim edilmesinden beri bir yıl içinde fiilen faaliyete geçmeyen merkezin ruhsatı veya faaliyet izin belgesi iptal edilecek.

Mevcut merkezler, 2 yıl içinde faaliyet/izin belgesini yenileyecek

Merkezler, Bakanlıkça kabul edilmiş ulusal ve uluslararası standartlara uygun yöntemler kullanılarak faaliyet gösterecek.

Nükleer tıp merkezleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alarak uluslararası sağlık turizmi faaliyeti gösterebilecek.

Peren yenielin, Nükleer Düzenleme Kurumunca (NDK) belirlenen doz sınırları altında olmak üzere mümkün olan en düşük düzeyde radyasyona maruz kalınması için gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.

Yönetmelikte, kontrollü alanlarda iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan peren yenielin kişisel dozimetre kullanma zorunluluğu, yıllık doz sınırlarına ilişkin düzenlemeler de konum etti.

Mevcut nükleer tıp merkezleri, bugünden beri 2 yıl içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum sağlayarak ruhsatını veya faaliyet izin belgesini yenilemek zorunda olacak.

Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeliği

Resmi Gazete’de yzamanimlanan Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeliği ile de bu hizmetlerin sunulduğu sağlık kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerine, standartlarına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.

Bu kapsamda, yeni radyasyon onkolojisi merkezlerinin sadece hastane bünyesinde açılmasına izin verilecek.

Merkezlerin çalışma esasları, peren yenielin görev ve sorumlulukları, yasal radyasyon dozları, denetim ve onayladırım esaslarına yönelik düzenlemelerin konum ettiğı yönetmelik çerçevesinde mevcut radyasyon onkolojisi merkezleri, bugünden beri 2 yıl içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum sağlayarak faaliyet izin belgesini yenileyecek.

Öte yandan Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle NDK ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile yürütülen çalışmalar en yeniucunda, uluslararası mevzuat ve yıllık eş değer doz sınırına ilişkin güncelleme edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan havadisler, özetlenerek yzamanimlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım