FED Faiz Kararı: Altın ve Bitcoin Nasıl Etkilenecek? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
1665367207 FED Faiz Karari Altin ve Bitcoin Nasil Etkilenecek
2 yıl önce
2 yıl önce

FED Faiz Kararı: Altın ve Bitcoin Nasıl Etkilenecek?

Dünya çapındaki merkez bankaları, benzeri görülmemiş bir senkronize faiz artırımı döngüsü içindeler. Öyle ki, Birleşmiş Milletler’den gelen bir dikkat da dahil olmak üzere bazı ciddi şüphelere neden oluyor. Bu ortamda altın ve Bitcoin (BTC), ciddi yara alıyor. Ayrıca durgunluk korkuları konumleştikçe, küresel bir para politikası ekseni hemen köşede mi?

Merkez bankalarının ‘eşzamanlı’ faiz artırımları şüphe kaynağı

Bu yıl, ABD ve Kanada’nın faiz oranlarını 300 bps artırdı. Ayrıca, ECB 125 bps artış uyguladı. Böylece, altın ve kripto piyasası, zamanin en agresif faiz hareketlerinden bazılarına tanık oldu. Bazı aşırı durumlar arasında, Zimbabwe’nin 14.000 bps artırması ve Arjantin’in artan enflasyon ve para birimi devalüasyonuyla mücadele etmek için 3.700 baz puan artırması konum etti.

Öte yandan Çin, Rusya ve Türkiye gibi uzlaşıcı kalmak ve ekonomilerini desteklemek için faiz oranlarını düşüren örnekler de var. Yılen yeniuna girerken piyasa risklerinin önde gelenlerinden biri, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede özülerini geride bırakmış olmaları. Pek çok çalışan, faiz artırımlarının filtrelenmesinin 9 ile 18 ay sürdüğü meselesunda dikkatyor. Ve bu görecek şekilde hızlı yürüyüş yapmanın, ekonomiyi yolda çok fazla yavaşlatması muhtemel

Dünya Bankası geçen ay tam da bu meseleyu tartıştı. Eş zamanlı faiz artışlarının bir ‘bir dizi finansal krize’ yol açabileceğini belirtti. Dünya Bankası’na göre, merkez bankaları arasında bu tür bir ‘eşzamanlılık’ en yeni elli yılda görülmedi. Ve bu faiz artışları finansal piyasa stresiyle karşılanırsa, küresel ekonomi bundan zarar görecek. Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, şu yorumu yapıyor:

Küresel büyüme keskin bir şekilde yavaşlıyor. Daha fazla ülke resesyona girdikçe daha da yavaşlaması muhtemel. Benim derin şüphem, bu eğilimlerin, yükselen piyasalardaki ve gelişmekte olan ekonomilerdeki insanlar için yıkıcı olan uzun süreli en yeniuçlarla devam etmesi.

Birleşmiş Milletler de bu 7 gün bir meseleşma yaparak, Fed ve diğer merkez bankalarını faiz artırımlarını hafifletmeye çağırdı. Daha sıkı para politikalarının küresel ekonomiyi durgunluğa ittiği meselesunda söyledi. UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, şunları söylüyor:

Durgunluğun eşiğinden geri adım atmak için hala zaman var. Ancak mevcut hareket tarzı, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki en savunmasız kişilere zarar veriyor. Ayrıca, dünyzamani küresel bir resesyona sürükleme riskini taşıyor.

1665367205 50 FED Faiz Karari Altin ve Bitcoin Nasil Etkilenecek

“GSYİH büyümesi birçok ekonomide durdu”

Ve bu makro ortamda, daha sıkı para politikası, enerji krizi, artan nükleer tehdit ve potansiyel gıda kıtlığı dahil olmak üzere artan jeopolitik riskle karışıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünyanın Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı için ‘en çok bir bedel’ ödediğini söylüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı nedensiz, haksız ve yasa dışı settirganlık savaşının ardından küresel ekonomi ivme kaybetti. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann geçen 7 gün bir basın duyurusında, “GSYİH büyümesi birçok ekonomide durdu. Ekonomik göstergeler uzun bir yavaşlamaya işaret ediyor. OECD, Almanya için 2023’te %0,7’lik bir daralma bekliyor. Ayrıca, önümüzdeki yıl en çok Avrupa etkilenecek,” diyor.

Bunlar, finansal risklerin ön planda olduğu bir zamanda gelen bazı büyük dikkatlar. Yalnızca İngiltere’deki yoğun piyasa oynaklığı, bulaşma korkularını artırdı. Böylece, BoE’yi acil bir tahvil alım programı aracılığıyla tahvil piyasasına müdahale etmeye zorladı. BoJ da yakın zamanda Japon yenini desteklemek için müdahale etti. OANDA kıdemli piyasa çalışani Edward Moya, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Merkez bankalarından küresel piyasa risklerinin yükseldiğini gösteren daha fazla acil durum eylemi görmemiz muhtemel. İşte bu yüzden yakında bir Fed pivotunu desteklemek için bir sürü bahse girdiniz.

Altın

“Bu gelişme altın fiyatını daha yükseğe taşıyacak”

Bu şüphelerin ortasında, yavaşlayan ekonomik büyümeye yanıt olarak bir Fed eksenine ilişkin artan beklentiler var. Milyarder yatırımcı ve Paulen yeni & Co’nun kurucusu John Paulen yeni, geçen 7 gün, “Ekonomi yavaşlamaya start verdığında, Fed’in tekrar gevşemesi gerekecek,” dedi. Paulen yeni, Fed’in kontrolde olmadığının anlaşılmasının uzun vadeli enflasyon beklentilerini artıracağını söylüyor. Bunun da altını daha yükseğe taşıyacağını belirtiyor.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, Eylül zamaninda art arda üçüncü 75 bps’lik bir artış uyguladı. Şimdi ise Fed’in Kasım zamaninda 75 bps’lik ve Aralık zamaninda ek bir 50 bps’lik artış yapması bekleniyor. Fed’in güncellenen federal fon oranının olabilitelerine göre, bu yıl en yeniunda %4,4’e görecek şekilde çıkması mümkün. Ardından 2023’te %4,6’ya çıkacağı olabilite ediliyor. Bu gelişmenin altın ve Bitcoin fiyatını nasıl etkileyeceği ise merak meselesu.

Fed’in faiz en yeniuçının altın ve Bitcoin üzerindeki olası etkileri

Altın, ABD NFP verisinden zaman en yenira, daha agresif Fed beklentileriyle yeniden 1.700 birimın altına geriledi. Sarı metal, getirisi olmadığı için faiz oranlarına aşırı duyarlıdır. Bu yüzden, Fed’in agresif faiz artışlarına devam etmesi, altın üzerindeki baskının devam edeceği anlamına geliyor.

Altın

Bununla birlikte, altını destekleyen en çok enflasyon ve jeopotilitik riskler de var. Bu etkilerin hangi yönde ağırlık kazacağı, altının bundan zaman en yeniraki rotası hakkında daha fazla fikir verecek. Ayrıca, faiz artışlarının ekonomiler üzerindeki etkisi dikkate edildiğında, Fed’in en yeniuçlığının ne zamana görecek şekilde süreceği önem kazanıyor. Şimdilik, Fed’in şahin duruşundan taviz vermesi pek olası değil. Çünkü, Başkan Jerome Powell, enflasyonun kontrol altına alınmamasının daha acı en yeniuçları olacağını söyledi. Bu yüzden, çalışanler genel olarak altın meselesunda iyimser değil.

Bu arada, agresif faiz artışları kripto fiyatları için de olumlu değil. Bu yüzden, bilirkişilar dalgalanmanın kısa vadede devam edeceğini söylüyor. Hisse senedi ve kripto gibi riskli varlıklar, 2022’nin start verngıcından bu yana ilişkili. Her ikisi de birlikte hareket ediyor. Kripto yatırımcıları artan faiz oranlarına, artan enflasyona ve potansiyel bir durgunluğa tepki olarak geri çekiliyor. Bu yüzden, borsa başka bir faiz artışı sebebiyle düşerse, kripto piyasası da muhtemelen düşecek. Doğal olarak bunun tersi de geçerli.

Fed’in faiz artışları, özellikle fiyatların genel olarak düştüğü “kripto kışı” modunda olan kripto piyasasını sarsan birçok faktörden biriydi. Bitcoin ve Ethereum, geçen yılın boğa koşusunun zirvesinden bu yana %70’ten fazla düştü.

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri en çok risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanin. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanindan tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsini kapsayan içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem start vertılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.