EFT Hesaba Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
2 yıl önce
2 yıl önce

EFT Hesaba Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

 

Basit ve hızlı bir sistem olan EFT yani Elektronik Fon Transferi, para göndermenin giderek daha popüler bir yolu haline geldi. Bu sistemi kullanan birçok kişi para transferi ne kadar sürer, sorusunu merak etmektedir. Kısaca cevap vermek gerekirse bu süre, son işleme tarihleri, özellikle de transfer türüne bağlı olarak değişmektedir.

 

Genel olarak değerlendirildiğinde banka EFT emrini ertesi gün veya birkaç gün sonra otomatik olarak gerçekleştirebilir. Gerçekte, her şey işlemin  doğasına  bağlıdır . Çoğu finansal yapı EFT sistemi gerekliliklerine uygundur. Peki, eft ne zaman hesaba geçer? İşte EFT’nin hesaba geçiş süreci hakkında bilmeniz gerekenler.

 

Hesaptan Hesaba EFT için Zaman Sınırı

 

Aynı bankada yerleşik iki hesap söz konusu olduğunda para transferi otomatik olarak gerçekleşir. Banka bekleme süresi olmadan çalışır. Sözgelimi, Konupara finans sitesinde yer alan kaynağa göre, hem havale hem de EFT hesaba geçer ve bir bekletme yaratmaz. Böylelikle de yararlanıcı, işlemin tamamlanmasının ardından anında bir bakiye görmüş olacaktır.

 

EFT’de Giden Transferler için Son Tarih

 

Dış transferler olarak da adlandırılırlar, iki ayrı bankanın hesapları arasında gerçekleşir. Bu tür bir EFT için, gönderenin bankası alıcınınkine bir transfer emri göndermelidir. Banka bunu genellikle bir iş günü içinde tamamlar. Yararlanıcı daha sonra paranın hesabına geldiğini onaylayan bir bildirim alır.

 

Bu bankalararası süre yalnızca Türkiye’de bulunan banka hesapları üzerinden yapılan transferler için geçerlidir. Bu sürede bazı bankalarda 3 günü bulabilmektedir. Bu nedenle, bekleme süresi 24 saati aşarsa panik yapmamak gerekir. Yine hatırlatmak gerekirse, bir EFT mesai saatleri içerisinde hesaba geçecektir. Sürenin uzaması günümüzde çok da görülmeyen bir durumdur.

 

Uluslararası EFT için Son Tarih

 

Bu transferler, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki (AEA) bir bankadaki bir hesaba döviz cinsinden yapılmalıdır. Yararlanıcı, kurumundan transfer süresini tamamlamak için en fazla 4 gün beklemek zorundadır.

 

Ayrıca, Cuma günü verilen transfer emirleri genellikle daha uzun sürmektedir. Bu hafta sonu bankaların kapanmasıyla açıklanabilemektedir. Bankalar cumartesi ve pazar günleri çalışmazlar. Bu nedenle transferi yapabilmek için pazartesi gününe kadar beklemeleri gerekmektedir.

 

EFT Nasıl Yapılır?

 

Transferinizi yapmak için finans kurumunuza gidebilirsiniz. Somut olarak, banka bilgilerinizi ve alıcının bilgilerini belirten bir form doldurursunuz. Aynı bankada yerleşik hesaplar arasındaki para gönderileri için, hesap numaranızı ve lehdarın hesap numarasını belirtmeniz yeterlidir.

 

Uluslararası işlemler için, alıcının IBAN’ını sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca  alıcının bankasının BIC veya  Swift kodunu da belirtirmeniz gerekebilir. Bu bilgilerin atlanması işlemin iptal edilmesine neden olabilir. EFT’nin tarihini ve tutarını da söz konusu formda bildirirsiniz. Böylece bir EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

 

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.