Çin'de Artan Korona'ya Rağmen Yasaklar Daralıyor - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
1 yıl önce
1 yıl önce

Çin’de Artan Korona’ya Rağmen Yasaklar Daralıyor

Çin, vaka sayısı ayların en yüksek seviyesine çıkarken bile bazı Covid kısıtlamalarını hafiflettiğini duyurdu.

 

Yakın temaslılar için karantina, bir devlet tesisinde yedi günden evde beş gün ve üç güne düşürülecek. Yetkililer ayrıca ikincil kişileri kaydetmeyi de durduracak, bu da daha fazla insanın karantinadan kaçınacağı anlamına geliyor.

 

Hafif gerileme, Xi’nin tarihi bir üçüncü dönem için parti liderliğine geri getirilmesinden haftalar sonra geldi. Bay Xi, yeni seçilen daimi komitesiyle Covid hakkındaki ilk toplantısını Perşembe günü gerçekleştirdi.

 

Çin’in sıfır Kovid politikası, ülkedeki 1,4 milyar insanın hayatını kurtarırken, ekonomiye ve sıradan insanların hayatına da para cezası getirdi. Halk, tecrit ve seyahat kısıtlamalarından giderek daha fazla bıktı.

 

Acı ve çaresizlik hikayeleri de sosyal medyada dolaşıyor ve birçok sivil öfke patlamasını körüklüyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), değişikliklerin “bırakın açılmayı, kısıtlamaları ve kısıtlamaları gevşetici” olmadığı, ancak değişen Covid durumuna uyum sağlamak için tasarlandığı konusunda ısrar etti.

 

NHC ayrıca aşılamayı hızlandırmak için bir plan geliştireceğini söyledi. Ülke aylardır en kötü Covid dalgasıyla boğuşurken bile değişiklikler sağlık odası tarafından Cuma günü açıklandı.

 

Pekin, Guangzhou ve Zhengzhou şehirleri artık rekor rakamlar görüyor. Perşembe günü Çin, 10.500’den fazla yeni Covid vakası bildirdi. Bu aynı zamanda, Çin’in dalgayla savaşmak için en büyük şehri Şanghay’ı kapattığı Nisan ayından bu yana en yüksek günlük sayı.

 

Çin’deki insanlar ve ülkeyi takip eden analistler, sıkı Sıfır Kovid önlemlerinin gevşetilebileceğine dair hükümetten bazı sinyaller bekliyor. Bir yandan, Pekin resmi olarak mevcut stratejiye olan bağlılığından geri adım atmadı, ancak politikasını “gevşetmek” yerine duruma “uyarlama” olarak nitelendirdiği bir dizi önlem açıkladı.

 

Sıfır Kovid’den bıkmış Çinliler için, değişiklikler gerçek ve orijinal olduğu sürece, hükümetin anlamsal olarak itibarını kurtarmayı gerekli hissedip hissetmemesi gerçekten önemli değil. Bugün açıklanan önlemler, Çin’de yaşamadığınız sürece size görünmeyebilir, ancak ülke içinde, üç yıllık kriz, ne zaman ve nasıl bir çıkış olacağına dair hiçbir gösterge olmadan, yeniden açılmaya yönelik tüm adımlar geri dönüşü olmayan adımlardır.

 

Enfekte yolcu taşıyan havayollarına uygulanan cezaların sona ermesi, daha fazla uçuş, daha fazla koltuk, daha ucuz bilet ve Covid’in neden olduğu ani iptallerin sona ermesi anlamına geliyor. Bu önemli görülmekte.

Kaynak: Sağlık odası

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.