Türkiye Para Basacak! Peki Dolar Ne Olacak? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Turkiye Para Basacak Peki Dolar Ne Olacak
1 yıl önce
1 yıl önce

Türkiye Para Basacak! Peki Dolar Ne Olacak?

Türk Lirası botoks yapılmış surat gibi… Öyle baskılanmış ve kontrol altında tutuluyor ki, kımıldayamıyor! Gerçekten birimı böyle tutabileceklerine mi inanıyorlar? Yoksa seçime görecek şekilde zaman mı kazanıyorlar? Doları devlet gücü ile sabit tutmaya çalışırsan başka konumden dengeyi bozarsın.

Merkez Bankası duyurusına göre ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ekim zamanında 90.44 oldu. Anlamı Türk Lirası ederine göre oldukça değerli… Son 10 yılın hemen hemensı 88 idi… Kısaca normal şartlarda değer kaybetmeli…

Geldiğimiz noktada Türkiye özü parasının itibarını bir başka ülke parasıyla “garanti” vererek korumaya çalışıyorlar. Buna da “liralaşma” diyorlar.

Tek dayanağı Kur Korumalı Mevduat hesabı… Yaklaşık 80 milyar birim yatıyor kuzu kuzu… Yarın “tamam buraya görecek şekilde” deseler vaz geçseler nereden bulacaklar o parzamanı? Bulamazlar! Nitekim uzata uzata gidiyorlar. Son zaman 2023 yılının en yeniu şimdilik. Çare ketti mı?

Bir bankacı arkadaşımın bana “hadi olabilite et?” diye sorduğu gibi… Son bir yılda kaç düzenlemeye gidilmiş bankacılıkta biliyor musunuz? O bu soruyu sorduğunda 250’yi geçmişti… Her iş günü için bir değişiklik anlamına geliyor!

Sabah akşam “liralaşma” diye tutturmak işe yaramzamanınca, bir başka işe yaramayacak değişiklikler geliyor. Buna sermaye kontrolü, serbest piyasanın askıya alınması, kısıtlama ne derseniz deyin fark etmez…

Nitekim “liralaşma” stratejisi ile yola çıkılıp “birimizasyon” sağlamak, Kur Korumalı Mevduat dahil döviz mevduatının toplam mevduata oranını yüzde 71’e çıkartıp rekor kırdırmak her faniye nasip olmaz.

Düşünün bu bütün önlemlerin alınmış haliyle karşımıza çıkan tablo… Bütün dengeleri bozup tek yöne kürek çekip fatura ödemenin ertelenmesi gibi…

Çinliler Yin ile Yang felsefesini temel alırlar. Hani bir daire içerisinde, balık şeklinde siyah ve beyaz olarak ikiye bölünmüş şekil vardır ya… Dengeyi temsil ederler.

Varoluşun ana fikri “denge” kelimesinde saklıdır.  Birçok faktörün karşılıklı etkileriyle belirli bir düzeni sağlaması en yeniucu oluşan, nispeten karmaşadan kurtulmuş ve belirsizliğin azalmış halidir.

İşte Türkiye ekonomisinde bu denge çoktan kayboldu. Sorun da buradan kaynaklanıyor.

Peki birimizasyon size neyi ifade ediyor? Sözcülüğünüzü yapzamanım; Vatandaş, hafiften Türk Lirası tutmuyor. Tuttuğu her gün zarar ediyor. Para erimesi oranının yani enflasyonun yüzde 85’e olduğı bir ortamda ne bekleniyor?

Paralarının değerini korumak için birim almaya, işlemlerini birimla yapmaya, mevduatlarını birim cinsinden tutmaya itiliyor.

 Parantez açalım, birimizasyon terimi sadece Amerikan Doları ile sınırlı değil… Her türlü yabancı para biriminin konumli para konumine kullanılmasına birimizasyon deniliyor. Eurobond da buna benzer bir terim… O da sadece Euro değil…

Dolarizasyon geniş bir kavram… Ufaktan başlıyor, bir ülkenin parasal bağımsızlığından vazgeçerek bir diğer ülke parasını resmi para birimi olarak benimsemesine görecek şekilde gidiyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Lirası kullanarak tamamen birimize olmuş bir ülke… Keza Ekvator, El Salvador, Panama da öyle…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demişken… Sözde Türk Lirası kullanıyor buna rağmen mevduatların yüzde 81’i döviz cinsinden… Sahi buna ne deniliyor… Çifte kavrulmuş birimizasyon mu?

Türkiye’ye dönersek… Böylesi büyük bir ekonominin tasarruf ve yatırım birikimi başka bir para birimi üzerine kuruluyor ise o ülke ekonomisinin başı ciddi anlamda derttedir.

Peki, birimizasyonun zararı nedir? Dolarizasyon her şeyden önce, para politikası araçlarını kullanmanıza izin vermez. Bu sistem yüzünden merkez bankası asli görevi olan fiyat istikrarını koruyamaz.

İşte bu ortamda mevcut sermaye, kaynak verileri ışığında bankacılık sektörünün büyümeyi finanse edecek takati kalmadı. Haliyle seçim yılı… Ortamı paraya boğmalı…

Ya para basılacak ya borç aranacak… Borç bulmak kolay değil… Bakın bankalar sendikasyon yenileme turlarına oldu, Yapı Kredi yüzde 61, Akbank yüzde 60, TEB yüzde 67 çevrim ile masadan kalktı.

Bankalar daha az para bulabildi… “B şıkkı” para basma kaçınılmaz gerçek. İyi de sizce bu para nereye gidecek? Zamanını kestirmek kolay değil ama kaçınılmaz olarak o kedi buraya gelecek!

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri zirve risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanından tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsi içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım