Türkiye Dahil: Merkez Bankalarının Yüzde 90’ı Dijital Paraları Araştırıyor - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Turkiye Dahil Merkez Bankalarinin Yuzde 90i Dijital Paralari Arastiriyor
2 yıl önce
2 yıl önce

Türkiye Dahil: Merkez Bankalarının Yüzde 90’ı Dijital Paraları Araştırıyor

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından yapılan çalışma, dünya genelindeki her on merkez bankasından dokuzunun dijital merkez bankası parası (CBDC) ile ilgili bir çalışma yürüttüğünü gösteriyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından bugün yayımlanan sonuçlara göre merkez bankaları tarafından yürütülen çalışmaların yüzde 62’si kavram çalışmalarından ve deneylerden oluşuyor.

Kendi dijital parasını geliştiren veya bununla ilgili pilot çalışması düzenleyen merkez bankalarının oranı ise yüzde 26.

Bu sonuçlar, BIS tarafından 2021’in sonbaharında düzenlenen ve Türkiye de dahil olmak üzere toplamda seksen bir merkez bankasının katılımıyla gerçekleşen ankete dayanıyor.

Dijital merkez bankası paraları, günümüzde geleneksel şekilde yapılan bazı finansal işlemleri hız ve maliyet bakımından daha verimli hale getirebiliyor.

Merkez bankalarının neden kendi dijital paralarını geliştirmek istedikleri sorusunun yanıtı ise o merkez bankasının gelişmiş bir ekonomiyi mi yoksa gelişmekte olan bir ekonomiyi mi yönettiğine bağlı olarak değişiyor.

Gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları, yurt içi ödeme işlemlerini iyileştirmek, bu işlemleri daha güvenli kılmak ve finansal istikrarı sağlamak için dijital para geliştirmek istiyor.

Buna karşın, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları ise başlıca finansal katılımı artırabilmek için dijital paraları araştırıyor.

Dijital merkez bankası paralarına sıcak bakılmasının bir diğer sebebi ise bunların yurt dışı ödeme işlemlerini de iyileştirme potansiyelinin olması.

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.