Sağlık Bakanı Koca: Hastalıklar karşısında hızlı önlemler alınması hususunda fikir birliği oluşmuş durumda - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Saglik Bakani Koca Hastaliklar karsisinda hizli onlemler alinmasi hususunda fikir
2 yıl önce
2 yıl önce

Sağlık Bakanı Koca: Hastalıklar karşısında hızlı önlemler alınması hususunda fikir birliği oluşmuş durumda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından Bakanlık’ta düzenlenen “Geleceğin Pandemileri Sempozyumu”nun açılışında ettiğı meseleşmada, en yeni 2,5 yılda yaşanan küresel gündeme görüldüğüğında hiç kimsenin aslında hiçbir şeye yeterince hazır olmadığının görülebildiğini söyledi.

Ağır tehdit dönemi atlatılmış olsa da küresel salgının halen en yenia ermediğini ifade eden Koca, gün boyunca yaşanan salgınların hem beşeri sermayenin hem de medeniyetin birçok değerinin ortadan kalkmasını beraberinde getirdiğini ve her defasında toplumlarda farklı travmalara ve kırılmalara yol açtığını kaydetti.

Koca, en yeni zamanlarda yaşanan kuş gribi, domuz gribi, SARS, ebola gibi hastalıkların küresel salgına dönüşmeden en yeni bulduğunu belirterek, “İklim değişiklikleri, nüfus artışı, hayvan ve insan etkileşiminin değişen kalıpları, kentleşme, antimikrobiyal direncin artması, artan uluslararası ticaret ve seyahat gibi etkenler, yeni ve tehlikeli salgın risklerinin ortaya çıkması için fırsat oluşturmaktadır.” dedi.

“Hastalıklar karşısında hızlı önlemler alınması hususunda fikir birliği oluşmuş durumda”

Bilimsel çalışmaların her yıl yeni insan ve hayvan patojenlerinin ortaya olduğını tespit ettiğini aktaran Koca, şöyle devam etti:

“Bunlardan herhangi biri, önümüzdeki pandeminin etkeni olabilir. Bir zaman en yeniraki küresel salgının ne zaman olacağını olabilite etmek mümkün olmasa da bunun kaçınılmaz olduğunu gün bize öğretmiştir. Gelecekte karşılaşacağımız küresel salgınların en yeniucu olarak oluşabilecek insani ve finansal zararları sınırlamak için bugünden planlama yapılması gerekliliği açıkça ortadadır. Bilim camiasının, Kovid-19 salgınına hızlı tepki verebilmesi, verilere gerçek zamanlı erişmenin kritik önemini ortaya koymuştur. Yarının hastalıklarının potansiyel olarak artmasını öngörmek, tespit etmek ve önlemek için küresel çapta düzenlemelere ihtiyacımız olduğu dünya sağlık otoriteleri ve önde gelen kuruluşları tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bu kapsamda, ortaya çıkan hastalıklar karşısında sağlık sistemlerini, ekonomileri ve insanların geçim kaynaklarını korumak adına hızlı önlemler alınmasının gereği hususunda bir fikir birliği oluşmuş durumdadır.”

Salgın sürecinde tanı testleri, tedaviler ve aşılar meselesundaki bilimsel çalışmalar ve elde edilen ilerlemenin hızının takdire şayan olduğunu belirten Koca, gelecekte tehditler ortaya olduğında bu çalışmaları, daha hızlı ve en yeniuçlarını daha adil hale getirmek için daha fazlasının yapılabileceğini umduğunu söyledi.

Koca, yarının hastalıklarının potansiyel olarak artmasını hızla olabilite etme, tespit ve önleme şansına sahip olmak için sürveyans sistemlerinde küresel dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, küresel hastalıkların yükünü azaltmak için oluşturulacak ortak misyonda, Kovid-19 salgınıyla başarılı mücadelesi dünyada kabul gören, salgın sürecinde özü aşısını, tanı kitini, ventilatörünü üretebilen Türkiye’nin de katkısının büyük olacağını bildirdi.

Salgının etkilemediği kesimin kalmadığını belirten Koca, sağlık çalışanları olarak bu ağır yükün merkezinde olduklarına işaret etti.

“Geçmiş salgınlardan çıkardığımız dersler…”

Sağlık sisteminin çatısını ayakta tutanlar olarak ne görecek şekilde güçlü olduklarını gösterdiklerini anlatan Koca, sağlık hizmetinde hiçbir vatandaşı ihmal etmediklerini söyledi.

Koca, “Salgın sürecinde ülkemizin ulaştığı tecrübe ışığında, gelecekte ortaya çıkabilecek pandemiler için ülkemizin yol haritasının belirlenmesi, kapsamlı değerlendirmelerin yapılması, koordinasyonun sağlanması ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla meselenun hepsini kapsayan paydaşlarının bir araya getirilmesinin, gelecekte ülkemizin karşılaşacağı sorunlara çözüm önerilerinin oluşturulması açısından güvence teşkil edeceğini görerek çalışmalar yürütmekteyiz. Bunun yanında gelecek salgınlardan kaçınmak, olası salgınları önlemek için öncelikle geçmiş salgınlardan çıkardığımız dersleri gözden geçirmenin sağlayacağı katkıyı da göz önünde bulunduruyoruz.” diye meseleştu.

TÜSEB’in çalışmalarından bahseden Koca, sempozyumda epidemiyolojiden koordinasyona, altyapı, teknoloji ve iletişim alanlarındaki çalışma ve gelişmelerden teşhis, tedavi ve aşı çalışmalarındaki dönüşümler ve yeni klinik araştırma stratejilerine, potansiyel patojenler ve risklerin ortaya meselelmasından gelecek salgınların önlenmesi için yürütülebilecek çalışmalara görecek şekilde geniş çerçevede olası salgınların hepsini kapsayan yönleriyle ele alınacağını bildirdi.

Koca, şunları kaydetti:

“Tüm ülkeler için bu alandaki en önemli görev, salgınların erken tespit edilmesi ve bunlara müdahale etme kapasitelerini güçlendirmektir. Bunun en temel gücü ise dijitalleşmedir. Küresel ölçekte örnek bir ülke meselemundgüniz. Elimizdeki imkan başka hemen hemen hiçbir ülkede bulunmayan bir altyapıdır. Sağlık sistemimizin dijital altyapısı ile gurur duyuyoruz. Bu altyapıyı en etkin şekilde kullanmak için ise iyi bir plana ihtiyaç var. Bu anlamda bu sempozyum ile ülkemizin ve insanlığın ortak geleceğine katkı sunacak bir eylem planı oluşturulmasına ve bugüne görecek şekilde başarı ile yürütülen salgınla mücadelemizin olası salgınlarda daha da hazırlıklı ve etkin bir şekilde yürütülmesine katkı sağlanacağına yürekten inanıyorum.”

“Yeni pandemilerin görülme olasılığı çok en çok olarak değerlendirilmekte”

TÜSEB Başkanı Erhan Akdoğan ise Kovid-19 salgınının ilanıyla hepsini kapsayan dünyanın yeni bir döneme girdiğini ve bu sürecin tesirlerinin sosyal, ekonomik ve politik anlamda devam etiğini söyledi.

Türkiye’nin tıbbi cihaz altyapısı ve aşı çalışmalarıyla salgın sürecinde etkin mücadele ortaya koyduğuna işaret eden Akdoğan, bu mücadelenin en önemli unsurlarından birinin de dijital sağlık altyapısı olduğunu ifade etti.

İklim ve çevre değişiklikleri, şehirleşme ve artan uluslararası dolaşım gibi etmenlerin, yeni ve tehlikeli salgın riskleri arz ettiğine dikkati çeken Akdoğan, “Gözüken o ki bilim otoriteleri tarafından gelecekte de yeni pandemilerin görülme olasılığı çok en çok olarak değerlendirilmektedir.” dedi.

“Bugün bir pandemi olsa uçtan uca ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz”

TÜSEB’in çalışmalarına değinen Akdoğan, şunları söyledi:

“Biz neredeyse kaçınılmaz hale gelen ve ne zaman olacağını da kestiremediğimiz bu pandemiye karşı hazırlıklı mıyız? Bu sorunun cevabını vermek için çok ciddi tecrübeleri geçtiğimiz dönemde edindik. Dolgünisıyla halihazırda TÜSEB olarak enstitü yapılarımızla, teknoloji transferi ofisimizle, araştırma merkezlerimizle, hepsini kapsayan üniversitelerimiz ve paydaşlarımızla beraber çalışmalarımızı hızla devam ettirmekteyiz. Ama demin de söylemiş olduğum gibi çok ciddi bir tecrübeyi biz burada edindik ve eğer bugün bir pandemi olsa gerek tanı kiti, gerek aşı ve gerek cihaz noktasında uçtan uca ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz.”

Akdoğan, sempozyumda, bir salgında karşılaşabilecek hepsini kapsayan unsurları değerlendireceklerini belirterek, sempozyumda elde edilen en yeniuçları kamuoyuna raporla duyuracaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından bilim insanları ve alanında bilirkişiların meseleşacağı sempozyuma geçildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan havadisler, özetlenerek ygünimlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ Nilüfer klima servisi ‏‏‎‏‏‎