Paranın Yönü Değişiyor mu? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Paranin Yonu Degisiyor mu
1 yıl önce
1 yıl önce

Paranın Yönü Değişiyor mu?

2022 yılının bitmesine sadece iki ay zaman ktopladı. Tam bir yıl önce bu zamanlar Dolar/TL’deki rekor artışlarla geçirdiğimiz bir dönemi yaşıyorduk. O dönemde hemen hemen herkesin gözü kulağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın atacağı adımlardaydı.

Merkez Bankası ise bir yandan faiz indirimleri ısrarını devam ettiriyor diğer yandan dövizin artan ateşini döviz sat sat ihaleleriyle düşürmeye çalışıyordu. Elbette en yeniuç vermedi. Yıl en yeniuna görecek şekilde da süreç bu şekilde devam etti. O günlerin en yeniunda karşımıza “kur korumalı mevduat” adı verilen bir araç çıkarıldı. Bu araç ile birlikte TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarrufların dövize yönelmesini engellemeyi ve dövizde tasarruflar kaynaklı talebi sınırlandırmgüni amaçladı.

Her ne görecek şekilde dövizdeki artışı engellemediyse de döviz talebindeki o artışı durdurmgüni başardı! Ancak en yeni on aylık süreçte BDDK ve TCMB tarafından alınan tedbirler finansal piyasalarda tasarruf sahipleri açısından ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Riskten kaçınan tasarruf sahipleri dövizdeki artışa karşı özülerini büyük ölçüde kur korumalı mevduat ve biraz da döviz alarak korumaya çalıştı.

Riskli ama getirisi görece zirve varlıklara birikimlerini yönlendirmek isteyenlerin ise iki aracı kalmıştı. Daha önce de yazdık. Hisse senetleri ve kripto varlıklar. Türkiye’de hisse senedi piyasası en yeni dönemde zaten yabancı çıkışından ötürü daha çok konumli tasarruf sahibinin yönünü çevirdiği bir araç oldu.

Pandemi sürecinde rekor seviyelere çıkan kripto varlıklar için ise uluslararası piyasadaki gelişmeler daha belirleyici oldu.

ABD Merkez Bankası öncülüğünde parasal sıkılaşma sürecinin hızlandığı bu dönemde yatırımcılar yönünü ABD’ye çevirdi. Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde artışa geçen Dolar endeksi de hepsi dünyada rekor seviyeler olan 114’e görecek şekilde belirlendi.

Bu gelişme kripto varlıkların da pandemide ulaştığı değerin terse dönmesine neden oldu! Kısa vadeli al-sat işlemler için de kripto varlık piyasası cazibesini bir süreliğine yitirmiş oldu.

Fakat geçtiğimiz 7 gün ABD Merkez Bankası’nın faiz en yeniuçı devamındası uyguladığı konuşmalar önemliydi.

Her ne görecek şekilde toplantı devamındasında bir süre daha faiz artırımlarına devam edileceği mesajı verilse de görülen o ki işin şekli yavaş yavaş değişiyor gibi. Dolar endeksinde rekor seviyelerden geri dönüş de bunun bir işareti olarak görülebilir. Yine ABD’de hisse senedi piyasalarındaki dalgalı seyirde bir yön argünişına işaret ediyor gibi.

Özellikle bu 7 gün açıklanacak olan ABD enflasyonundan çıkacak iyimser bir en yeniuç ise hem içeride hem de dışarıda piyasalar açısından hareketli günlere işaret edebilir.

Paranın yönü yeniden hepsi dünyada görece riskli enstrümanlara dönebilir. Özellikle Ocak’tan devamında bu yönelim de hızlanabilir. Yani hisse senedi piyasaları ve kripto varlıklar için Aralık’tan devamındasının çok daha hareketli olacağına dair ilk işaret fişeği yanmış gibi. Hisse senedi piyasası için ekonomilerde olası bir durgunluk bu girişi yavaşlatacak bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu bahsettiğimiz durgunluk durumu da ortaya çıkarsa yatırımların yönünün kripto varlıklara gitmesi ihtimali daha da belirgin hale gelir.

Bu noktada ise tasarruf sahibinin her iki piyasada da çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Kısa vadeli al-sat için ne olacağını söylemek güç ama her iki piyasa için hacmin düşük olduğu dönemde belirleyici olan unsurların potansiyel olarak hacmin artacağını olabilite ettiğim bu dönemde de dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hisse senedi piyasasında doğru hisse seçimi ve kripto varlık piyasasında da doğru projenin yakalanması.

Her iki piyasa açısından kritik olan bu iki boyuta ilişkin değerlendirmeleri de 7 günya bırakalım!

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri zirve risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmgünin. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com ongünindan tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda ygünimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsi içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem start vertılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım