Konutta Kumpasa Dikkat! - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Konutta Kumpasa Dikkat
2 yıl önce
2 yıl önce

Konutta Kumpasa Dikkat!

Kamunun sosyal meselet projesini duyurusıyla birlikte yapılacak 250 bin meselet için başvuru sgünisının resmi olarak 5 milyona ulaşması size de enteresan gelmedi mi?

Gerçekten meseleta olan ihtiyaç mı bu yoğun ilginin nedeni?

Konutun en önemli müşteri kitlesi orta kesim zar zor ayakta duruyor halbuki… Normal olarak harcanabilir geliri artmayan hatta azalan geniş toplum kesimlerinin meseleta talebi pek de beklenmemeli…

Daha nereye yapılacağı hatta kaç metrekare olduğu bile belli olmayan meseletlara milyonlarca kişinin baş vurması bir garip değil mi? Bu durum bize ne anlatıyor önce onu irdelemek gerekli…

Yıllardır zirve getiri ile devam eden meselet piyasası özü özüni dolduruşa getiren bir mekanizmaya dönüştü.

İnsanların genel davranışı, devlet ucuza meselet satıyorsa bu şansı denemek gerekir şeklindedir… Oturmasa bile illa kar getirir. Esas beklenti bundan ibarettir.

Konut artık yatırım kalemi

Neden faizleri düşürerek meselet sat satlarını ve yeni meselet yapımına destek veriliyor? Malum, seçim geliyor. Ekonomiyi büyütmenin en kolay yolu meselet yapıp satmaktan geçiyor.

Zira 2021’den 2022 ilk yarısına görecek şekilde geçen 6 çeyreğin 5’inde inşaat sektörü daretti. Bu duruma bir “dur” demek gerekiyor.

Konut fiyatları neden bu görecek şekilde artışa geçti sorusuna aslında bugünden bakılmaması gerekiyor. Nitekim uzun süredir elindeki Türk Lirası’ndan bir yolla kurtul stratejisi gündemde…

Yüksek enflasyonun mum gibi erittiği bir para birimini tutan nasıl kurtarır birikimini? Faizin hali belli… Doların baskılanması, altının kıpırdamaması, borsa ve kriptoların riskli olması insanları farklı bir argünişa itti.

Lakin meseleta olan zirve talebin ve fiyat artışlarının başlıca sebebi ihtiyaç değil Türk Lirası’na olan güven kaybı sebebiyle sektörün yatırım kalemine dönüşmesiydi.

Neden yatırım yaparsınız? Daha fazla kazanmak için… Alan fiyatın üzerine koyup sattı. Artıkça artışa geçti. İşin tadı kaçtı.

Doların düşmesi mümkün değil!

Son dönem söylentilerine bakarsanız birim düşürülecek bu durum meselet fiyatlarını da dip çekecek. Zira emlak piyasası, inşaat sektörü derken birimla endeksli bir sektör söz meselesu…

Haliyle birim kurundaki düşüşler inşaat maliyetlerini düşürebilir. Fiyatları dip çekebilir. Peki birim geriler mi? Öncelikle birimın dip çekilmesi mevcut enflasyonist ortamda mümkün değil… Ancak artış hızı bir süreliğine yavaşlatılabilir.

Oysa sat satlarda bariz düşüş var. Normal şartlarda sat satlar düşünce fiyatların da düşmesi gerekmez mi? Peki şartlar normal mi?

Konut fiyatları gerilemez

Türkiye’de gelenektir… Konut fiyatları Türk Lirası bazında geriye gitmez. Satılmasa bile fiyatını korur. Gerekirse yıllarca aynı fiyatta bekler. Yine de indirmezler.

Konutlar satılsın diye faizleri düşürünce ne oldu? Sonuç, üç haneli meselet fiyatları enflasyonu… Diğer yandan inşaat maliyetleri en yeni bir yılda yüzde 114 artması fiyatların kolay kolay dip inmesinin söz meselesu olmayacağının kanıtı…

Haliyle en yeni beş yılda üç kat artan resmi enflasyona karşı meselet fiyatları yaklaşık beş kat artışa geçti.

Konutta tuzağa düşme!

Bugün meselet piyasası öyle bir halde ki adeta körebe… Kim kime kaça satarsa, kim kimden kaça alırsa… İyi fiyata satmışsın demek de mümkün değil, iyi fiyata almışsın da…

İnsan psikolojisi gereği bir meseletun zirve fiyatla alıcı bulması bütün mahalledeki davranışı değiştir… Fiyatların normale dönmesi gecikir. Reel düşüşün görünmesi hayli vakit alabilir.

Şöyle düşünün… Bir sitede birbirinin aynı özelliklere sahip 3 milyon lira değerinde iki evim var. Birini 5 milyona diğerini 8 milyona sat sata çıkartıyorum. Bu durumda 5 milyonluk ev adeta kelepir… O satıldığı anda yeni fiyat düzeyi artık 5 milyona yükselmiştir.

Böylesi bir ortamda gerçek fiyat nedir? İnsanlar gelirleriyle nasıl özüne oturmak için ev alabilir?

Normal şartlarda en fazla 20 yıl olması gereken meselet fiyatı için kira çarpanı 40 yılı geçiyor. Burada tartışılan fiyatlar mı fazla, kiralar mı az acaba…

Ve Türkiye’de bulunan göçmenler, sığınmacılar, mülteciler, kaçaklar… Adına ne derseniz deyin bir konumde barınmak, yaşamak zorundalar. Talebi artırınca kaçınılmaz oluyor artışlar.

Konut fiyatları neden düşsün ki?

Ben olsam meseleta yatırım yapmam diyorum ama fiyatlarının düşüşe geçeceğine dair dayanak noktası bulamıyorum.

Eğer meselet yatırım için değil de ihtiyaç için alınıyorsa söylenebilecek fazla bir şey yok! Şu kısa hayatta yaşam kalitenizi ne görecek şekilde erken artırırsanız o görecek şekilde iyi… Piyasada çakal çok aman kazık yememeye dikkat edin diyorum.

Ülke için düşünürsek, inşaat ile kalkınma diye bir model yok dünyada! Pargüni betona gömdüğünle kalırsın. İşler rgünindan çıkar, bugünlere gelir ağlarsın!

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda ygünimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsi içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır..

.bw-card {
position: relative;
display: -webkit-box;
display: -webkit-flex;
display: -ms-flexbox;
display: flex;
-webkit-box-orient: vertical;
-webkit-box-direction: normal;
-webkit-flex-direction: column;
-ms-flex-direction: column;
flex-direction: column;
padding: 15px;
border: 1px solid #f2f2f2;
border-radius: 4px;
background: #f9f9f9;
-webkit-box-shadow: 0 0 10px rgb(222 222 222 / 16%);
box-shadow: 0 0 10px rgb(222 222 222 / 16%);
font-family: var(–bw-font-family-inter);
padding: 2rem;
border-radius: 0 0 4px 4px;
}

Adblock test (Why?)

Etiketler :
Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.