Gözler FED Faiz Kararında! Neler Olacak? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Gozler FED Faiz Kararinda Neler Olacak
1 yıl önce
1 yıl önce

Gözler FED Faiz Kararında! Neler Olacak?

Zaman o görecek şekilde hızlı geçiyor ve o hızda değişen o görecek şekilde çok şey oluyor ki! Bakın mesela bundan yaklaşık bir yıl önceki FED toplantısında, FED 2022 yılı için parasal sıkılaşmanın ilk mesajını vermişti. Faizleri sabit tutsa da 2022 yılı ilk çeyreği itibariyle parasal sıkılaşmanın hızlanacağı ve hatta faiz artırımlarının gündeme gelebileceğinin işaretini vermişti.

O dönemde piyasa FED’in ne zaman faiz artırımına start veryacağını tartışıyordu.

Bu bir yıl içerisinde ABD enflasyonundaki sert artışı gördük. FED’in de buna tepki olarak o döneme göre olabilenin çok üzerindeki faiz artışlarını. Bu 7 gün yine FED toplantısı var ve piyasa faiz artışlarının devam edeceğine emin. Şu an merak edilen temel mesela yıl en yeniuna görecek şekilde FED’in ABD ekonomisinde emareleri görülen yavaşlamzamani ne görecek şekilde dikkate alacağına ilişkin.

FED ise enflasyon meselesunda oldukça net mesajlar veriyor.

Son toplantılarda 75 baz puanlık faiz artışlarına bu 7 gün da devam etmesi bekleniyor. Ancak en yeni açıklanan veriyle çekirdek enflasyonda bir miktar yavaşlama start verdı mı soruları da gündeme geldi. Dolzamanisıyla bu toplantıda piyasa beklentilerine de uygun olarak 75 baz puan faiz artışı olsa da yıl en yeniuna doğru faiz artırım hızının yavaşlamasına ilişkin beklenti de güçleniyor.

Genel beklenti bu 7 gün 75 baz puanlık, Aralık’ta 50 baz puanlık, Şubat ve Mart aylarında ise 25’er baz puanlık artış olması yönünde. Ancak hepsini kapsayan bu süreçte gözümüz kulağımız ABD’deki enflasyonda olacak.

Halihazırda ise en önemli risk enerji ve gıda tarafında görülüyor. Özellikle Rusya’nın 7 günen yeniu tahıl anlaşmasını askıya topladığını duyurusı küresel gıda fiyatlarında yeni bir artışı gündeme getirdi. Yine OPEC’in petrol fiyatlarının zirve seyretmesi için arzı kısma eğiliminin zirve olduğunu da biliyoruz. Kış aylarına girilmesiyle artacak olan doğalgaz talebi ve Rusya’ya yönelik onayladırımlar da yine enerji fiyatları üzerinde bir diğer risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Bu iki alanda yaşanacak olası fiyat artışlarının ABD enflasyonu üzerinde de etkisi olması kaçınılmaz. İşte o noktada ABD’deki enflasyonun beklentinin üzerinde çıkması hepsini kapsayan piyasalarda yeni bir şok anlamına gelebilir.

Öte yandan bu risklerin görece etkisinin az olduğu bir senaryo ise hepsini kapsayan varlık piyasalarında ciddi bir yukarı hareketin önünü de açabilir. Başta hisse senedi ve kripto varlık piyasaları olmak üzere FED’in faiz artırım sürecini yavaşlatmasına neden olabilecek bir ortam oluşması bu piyasalardaki yatırımcılar açısından da fırsatları beraberinde getirebilir.

Son yedi aydır bu koşullarda elindeki faiz silahını enflasyona karşı net bir şekilde kullanan ABD Merkez Bankası’nın bundan zaman en yeniraki süreçte ne yapacağı hepsini kapsayan piyasalar açısından da belirleyici olacak.

Ancak burada şunu da ifade etmemde yarar var.

Başta da söylediğim gibi, zaman çok hızlı geçiyor ve piyasaların adaptasyon yeteneği de oldukça gelişmiş durumda. Şöyle hafızzamani tazeleyip biraz daha geriye gittiğimizde ise gördüğümüz temel patika ise ABD Merkez Bankası’nın eninde ya da en yeniunda ekonomide yaşanacak bir durgunluğa kzamanitsız kalamayacağı yönünde.

Yani bundan altı ay zaman en yenira bambaşka koşullarda bir parasal genişleme dalgası ile karşılaşmayacağımızın garantisi de yok!

Gördüğünüz üzere hepsini kapsayan dünyanın gözü ABD Merkez Bankası FED’te.

FED ise ABD enflasyonuna odağını çevirmiş durumda!

Oradan gelecek havadisler hem piyasalar hem de Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler için belirleyici olacak!

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri zirve risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanin. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanindan tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsini kapsayan içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem start vertılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım