G20 ve Türkiye Kripto Para Planları: Son Durum Ne? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
G20 ve Turkiye Kripto Para Planlari Son Durum Ne
2 yıl önce
2 yıl önce

G20 ve Türkiye Kripto Para Planları: Son Durum Ne?

Geçen 7 gün Avrupa Birliğinde MiCA ile olgunlaşan kripto varlık regülasyonunu ele almıştık. Bu 7 gün ise meseleya ve gelişmelere AB dışındaki ülkeler açısından bakmaya gayret edeceğiz.

G20 ve FSB Çalışmaları Ön Plana Çıkıyor

Öncelikle güncel bir gelişme olan G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Ekim 2022 toplantısı dikkat çekici. G20, 20 gelişmiş ülkeden oluşmakta. Bu ülkelerin bakan ve başkanlarının toplantısı hem mali hem de yasal meselelarda uyumlu politikaların olgunlaşması noktasında değere sahip. G20’nin finansal meselelarda koordinasyonla sorumlu kurulu Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board – FSB). FSB finansal piyasa regülasyonlarının arasında kripto regülasyonuna öncelik vermiş durumda. Bu amaçla meseleyla ilgili görüş ve araştırmalerini kamuoyuyla paylaşarak kriptoya yönelik regülasyonu mümkün olduğunda lokal olmaktan kurtarmaya çalışan bir planı söz meselesu. Genel olarak bakarsak kara paranın aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele mevzuatı dışında kripto varlıklara yönelik genel kabul görmüş bir yasalaştırma henüz ortaya çıkmış değil. FSB  bu noktada tartışmaya açtığı önerileri ile gündemi belirlemeye aday.

FSB rapor ve önerilerine yakından bakınca, kripto varlıklar pazarının ve ekonomik hacminin global finansal sistemin bütünüyle mukayese edilince sanıldığı görecek şekilde büyük ve derin olmadığı izlenimi ön plana çıkıyor. Bu değerlendirme kripto varlıkların zamanı piyasasından çıkmasından devamında sahip olduğu potansiyeli dikkate alarak bu dönemde regülasyonun şekillendirilmesini hedefler bir yaklaşıma sahip. Zira, FSB dönem başkanı Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klass Knot, kripto piyasasındaki düşüşün regülasyonun hızlandırılmasını tetiklemesi gerektiğini ifade eden bir duyuru uyguladı. Aynı duyuruda, kripto piyasasının toplam hacminin 3 trilyon Dolar’dan 935 milyar Dolara düştüğü ifade edilerek, bu değer kaybının finansal istikrar ve piyaszamanı bugün için korkulan şekilde etkilemediği de belirtildi. Öte yandan toparlanma çabası içindeki kripto varlık piyasasının hem potansiyeli hem de en yeni zamanlarda sık sık gündeme gelen güvenlik açıklarından ötürü düzenlenmesine olan ihtiyaca vurgu oldu.

KVHS’ler FSB ile Ne Durumda?

FSB’nin çalışması kripto varlık hizmet sağlzamanıcıların risklerine odaklanmış durumda. Bu nedenle, KVHS’lerin kurumsallaşma sürecinde yönettikleri verileri koruyacak ve taşıdıkları riskleri düşürecek çözümler öncelik erişti. Bir diğer mesele ise mali durumu bozuk KVHS’lerin en yenilanılması ve tasfiyesi. Buna özel bir regülasyon sermaye piyasası kurumlarında olduğu gibi hemfikir olunan bir gereksinim. KVHS’lerin çeşitlenen fonksiyonlarının nasıl yönetileceği masadaki bir diğer mesele. KVHS’lerin fonksiyonlarının azaltılması veya fonksiyonlara göre KVHS türleri oluşturulması çözüm seçeneklerinden öne çıkanlar.

FSB’nin Dayanak Varlık Tutumu

Kripto varlıkların en çok eleştirilen noktası dayanak varlıkları. Değeri bir dayanak varlığa bağlı olunca kripto varlıkların hukuki niteliği sorunlu bir hal alıyor. Ayrıca sabit bir değere endeksli olanların bu dayanak varlığı gerçekten tutup tutmadıkları veya bu dayanak varlığın miktarının ne olduğu da sorgulanıyor. FSB bu tür yapılar için hem dayanak varlığın net bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını hem de devamındasında denetlenmesini uygun bulan bir yaklaşım içinde. Ekleyelim ki konuminde bir şekilde, kripto varlıkların mutlaka durağan veya dayanak bir varlığa istinaden ya da odaklı bir şekilde çıkartılası zorunlu olması ön görülen bir yaklaşım değil.

FSB Çalışmaları Ne Kadar Uyumlu Olacak?

FSB, yapılacak regülasyonların ülkeler bazında uyumlu olmasını öncelemiş durumda. Çünkü teknoloji ve teknoloji varlıkları lokal değil. O bakımdan hiçbir aklı başına ülke ben özü düzenlememi herkesten bağımsız bir şekilde yaparım gibi bir tavrı sergilemiyor. FSB ise lokal otoritelere yol gösteren, ortak ihtiyaçlara işaret eden rapor ve duyurularla süreci şekillendirme gayretinde. Ülkemizde OVP ile 2023-2025 arası kripto varlıkların yasal düzenleme kapsamına alınması hedeflenmişti. Aynı durum FSB açısından da söz meselesu. 2023’e görecek şekilde temel ilke ve çerçevelerin oluşması, 2025’e görecek şekilde iç hukuk düzenlemelerinin tamamlanması planın netleşen bir unsuru. Bazıları için bu oldukça gecikmiş bir zaman. Fakat FSB – MiCA takvimlerinde önemli derecede bir uyum olduğunu gözlemliyoruz.

ABD’de Durum Farklı Mı?

ABD’de ise SEC’in agresif uygulamaları ile CFTC yani emtia vadeli işlemler komisyonu meseleyu sahiplenme gayretinde çatışma yaratıyor. SEC sermaye piyasası araçları odağında piyasası korumaya çalışırken, CFTC kripto varlıkların vadeli işlem ve opsiyon işlemlerine, yine emtia odaklı kripto varlıklara olan teveccühe dair en yeniuçlarıyla sahneyi sahiplenme meselesunda en yeniuçlı. İlginç olan hepsini kapsayan bunlar olurken yatırımcı ve girişimcilerin ya kripto varlıklara dair hiç düzenleme olmayan ya da çok cüzi düzenlemeler olan ülkelere gitmeye işe koyulmış olması. AB ve ABD regülasyon çalışmalarıyla kripto varlık piyasasını özüne mi çekiyor yoksa başka ülkelere mi itiyor bunu zaman gösterecek. Ancak şu anda en kötü kural bile kuralsızlıktan iyidir formülünün çalıştığını söylemek pek mümkün değil gibi.

G20 Kuruluşundan Kripto Para Açıklaması

Ülkemizde Durum Nasıl?

Kripto regülasyonunda MiCA’da FSB’de şu veya bu şekilde meseleyu sermaye piyasası kanunu ile ödeme hizmetleri ve elektronik para kanunu arasında pay ederek bir dengeye oturma eğiliminde. Aynı durum ülkemizde de geçerli. Ülkemizde 6493 szamanılı kanunda yapılan en yeni değişiklikler, kripto varlıkların bazılarını bünyesine almaya elverişli ifadeler içeriyor. Sermaye piyasası kanunu ise kısmen sermaye piyasası aracı olabilecek kripto varlıklara odaklanmışken diğer yandan blokzincir teknolojisini mevcut sermaye piyasası teknolojisi ve araçlarına nasıl adapte edeceğinin de yollarını arıyor.

OVP’nin regülasyon hedefinin 2023 olması, bu senenin aynı zamanda seçim yılı da olmasından ötürü anlamlı. Ancak regülasyon görecek şekilde önemli bir mesele var ki o da meseleyu anlayan, doğru uygulayabilecek kadrolara sahip olmak. Bu amaçla hem teknoloji ve piyasa hem de hukuk eğitimleri yapılmalı. Bunu işaret etme sebebimiz, bir anda olan finansal teknoloji şirketlerinin merkez bankalarından, banka ve sermaye piyasası regülatör ve kurumlarından artan ve dikkat çeken transferler yapması. Bu hem dünyada böyle hem de ülkemize. Neredeyse her 7 gün meseleyla ilgili resmî kurumlardan yönetici transferi havadisleri duyuyoruz. Bu gidişle, regülasyonu yapanlar, regülasyon çıkana görecek şekilde, bunun uygulanacağı kurumlara geçmiş olacaklar. Bu durumda çıkan regülasyonu uygulayan mı yoksa özüsine uygulanan mı yorumlzamanıp şekillendirecek sorusu gündeme gelecek.?

AB ve ABD regülasyon çalışmalarıyla kripto varlık piyasasını özüne mi çekiyor yoksa başka ülkelere mi itiyor bunu zaman gösterecek buna rağmen şu anda en kötü kural bile kuralsızlıktan iyidir formülünün çalıştığını söylemek pek mümkün değil gibi.

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri en çok risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek şüpheların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanından tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsini kapsayan içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ Nilüfer klima servisi ‏‏‎‏‏‎