FED Faiz Artırır veya Düşürürse Altın, Bitcoin, Dolar Ne Olur? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
FED Faiz Artirir veya Dusururse Altin Bitcoin Dolar Ne Olur
1 yıl önce
1 yıl önce

FED Faiz Artırır veya Düşürürse Altın, Bitcoin, Dolar Ne Olur?

Piyasaların beklediği büyük gün geldi. Bugün TSİ 21.00’de Federal Reserve yılın yedinci faiz en yeniuçını açıklayacak. Altın, döviz ve kripto piyasası, Fed faiz en yeniuçından ve duyurulardaki tondan ipuçları yakalamaya çalışacak. Çünkü vereceği en yeniuç ve Başkan Jerome Powell’ın yapacağı meseleşma piyasaların bir yön belirlemesinde etkili olacak.

Fed faiz en yeniuçındaki bir yavaşlama işaretinin etkisi ne olur?

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, Eylül zamanında 75 bps artırım ile politika faiz aralığını %2,25 – 2,50 aralığından %3,00 – 3,25 aralığına yükseltti. Ayrıca, toplantı zaman en yenirası Jerome Powell’ın meseleşmasını ve paylaştığı projeksiyonları piyasalar şahin olarak değerlendirdi. Bugünkü FOMC’de konsensüs olabiliteleri 75 bps yönünde. CME FedWatch Tool, bu oran artışına %88,8 ihtimal veriyor.

CME FedWatch Tool Fed faiz en yeniuçı olasılığı

Bu yüzden, piyasalar 75 bps’lik artışa neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Ancak, toplantı zaman en yenirası Powell’ın vereceği mesajın ve ileride bir Fed pivotunun olup olmadığına dair söylemin piyasa algısı üzerinde etkili olması mümkün. Wall Street Journal’daki geçtiğimiz 7 gün yzamanımlanan bir havadisde, Fed üyelerinin faiz artırım hızında yavaşlamzamanı ele alacağından bahsedildi. Bu havadis bile altın ve kripto para piyasasında bir dalgalanma yarattı. Dolar endeksi (DXY) ise bunun ardından belirlendiğı 114’lü zirveden 110 seviyesi altına çekildi. Ancak, bu kalıcı olmadı. Bu yüzden, Fed’in yavaşlayacağına dair bir ipucunun, piyasalarda yeni bir ralliyi ateşlemesi mümkün. Bununla birlikte, muhtemelen birim irtifa kaybetmeye devam edecektir.

Fed sürprizleri sever mi?

Bu ipucu ne olabilir? Bunun için alınacak en yeniuçın oy birliğiyle mi yoksa oy çokluğuyla mı alınacağı önemli. Bazı üyelerin daha düşük oran talebinin, bir yumuşama göstergesi olarak kabul görmesi muhtemel. Her ne görecek şekilde Fed faiz indirimi olur mu diye merak edenler varsa da, bunun gerçek dünyada şu an için bir karşılığı yok. Çünkü Fed faiz en yeniuçları, genellikle konsensüs olabiliteleriyle yaklaşık bir seyir izliyor. Ayrıca Fed’in şimdiye görecek şekilde onayladığı sıkılaştırmzamanı, bütün imajını yok etme pahasına ortadan kettirması mümkün değil. Bu nedenle, bu ihtimal dışı söylentiyi ciddiye almaya gerek yok.

Bununla birlikte, Fed’in makro göstergeleri yakından takip ettiğini ve ekonomide ciddi anlamda sorun çıkarmak istemediğini de biliyoruz. Diğer bir ifadeyle Powell, yumuşak iniş hayal ediyor. Bu gösterge niteliğindeki verilerin başında doğal olarak TÜFE verisi geliyor. Fed, çekirdek TÜFE’yi politika belirlemede çıpa olarak kabul ediyor. Ancak, en en yeni veriler ise hiç de Fed’in yavaşlayacağına işaret etmiyor.

Fed faiz
ABD çekirdek TÜFE

Öte yandan, resesyon ihtimali ve yarattığı korkuyu göz ardı etmek doğru olmaz. Hatta, 2023 yılında oldukça güçlü bir risk unsuru olarak ortada duruyor.  Bu nedenle, büyük olasılıkla Fed, beklentiler doğrultusunda 75 bps’lik bir artış yapacak. Ancak, piyasaları çok fazla ürkütmemek için duyurulara şahin ve güvercin karışımı bir ton verecek. Bunu da piyasalar zaten fiyatladığı için ciddi anlamda sert hareket olmadan belirsizlik ortamına geri dönecek.

Şimdi Fed’in en yeniuçının etkisine geçelim. Fed faiz en yeniuçını 75 bps olarak açıklarsa, piyasalar büyük ölçüde fiyatladığı için etkisinin sınırlı olması muhtemel. Bununla birlikte yine de altın ve Bitcoin piyasası üzerinde baskı unsuru olacaktır. Diğer yandan birimın, çok yıllı zirvelerine doğru geri adım atması mümkün. Ancak, bu dalgaların boyutunda asıl belirleyici unsur Powell’ın meseleşması, yani Fed şahinlik tonu olacak. İhtimal dışı olmakla birlikte, Fed’in dünyadaki sınırlı szamanıdaki ülke merkez bankalarına öykünüp, faiz indirmesi durumu, büyük olasılıkla bir şok etkisi yaratacaktır. Bu olursa altın ve kripto para yatırımcıları Fed’e kesinlikle teşekkür edecektir.

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri zirve risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek zararların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanından tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsi içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım