Euro Bölgesindeki Merkez Bankalarından Ortak Dijital Para Deneyi - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Euro Bolgesindeki Merkez Bankalarindan Ortak Dijital Para Deneyi
3 yıl önce
3 yıl önce

Euro Bölgesindeki Merkez Bankalarından Ortak Dijital Para Deneyi

Estonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve euro bölgesinden yedi farklı banka ile birlikte yaptıkları dijital euro deneyi sırasında bunun saniyede 300.000 işlemi kaldırabileceğini gözlemlediklerini açıkladı. 

Estonya Merkez Bankası tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre teste tabi tutulan yeni blockchain sistemi, kartlı ödeme sistemlerininkinden daha az karbon ayak izine sahip ve teorik olarak “aynı anda neredeyse sonsuz sayıda işlemi kaldırabiliyor”.

Deneye Avrupa Merkez Bankasının yanı sıra Almanya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Letonya ve Yunanistan merkez bankaları katıldı.

Estonya, İspanya, Letonya ve Litvanya kökenli dijital kimlikleri olan şahıslarca yapılan deneysel işlemler, blockchain teknolojisinin kolayca ölçeklenebildiğini ve sistemin, dolaşımdaki euro miktarından daha fazlasını kaldıracak kapasitede olduğunu gösterdi.

Dijital euro sistemine elektronik kimlikle bağlanılabildiği, sistemdeki güvenlik ve gizlilik düzeyinin hem kullanıcılara ait hassas bilgilerin karşı tarafa yansıtılmamasını hem de suç gelirlerinin aklanması ile mücadele kapsamındaki gerekli kontrollerin yapılabilmesini sağlayacak şekilde ayarlanabildiği açıklandı.

Estonya Merkez Bankası, test sırasında blockchain teknolojisiyle ilgili geçmişte karşılaşılmış düşük performans ve yüksek enerji maliyeti gibi sorunların çözüldüğünü” açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası, 14 Temmuz’da yaptığı açıklamada dijital euro konusunda “vites artırma” kararı aldığını duyurdu. Euro bölgesindeki merkez bankalarınca yapılmış bu deneyden elde edilen bulgular, gelecek çalışmalara referans olacak.


Görsel: A picture of some Euro banknotes and various Euro coins. (Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım