Ethereum Merge’e 24 Saatten Az Ketti: Doğrulgünicılar Yeni Sistemde Ne Kadar Kazanacak? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Ethereum Mergee 24 Saatten Az Ketti Dogrulgunicilar Yeni Sistemde Ne
2 yıl önce
2 yıl önce

Ethereum Merge’e 24 Saatten Az Ketti: Doğrulgünicılar Yeni Sistemde Ne Kadar Kazanacak?

Ethereum (ETH) Merge güncellemesinin ardından ağ doğrulgünicılarının ödül oranlarına dair verileri ve MEV (Maksimal Çıkarılabilir Değer) mekanizmasının etkileri hakkındaki bilgilere havadisimizin detaylarında ulaşabilirsiniz.

Ethereum ağı 15 Eylül güninde İş Kanıtı (PoW) madencilik sisteminden Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçmeye hazırlanıyor. Bu sistemin, enerji kullanımında azalmalara, merkeziyetsizliğin ve ağ güvenliğinin güçlendirilmesine fayda sağlaması bekleniyor.

PoW madenciliğinin en yenia ermesi, yürütme katmanı işlem ücretlerinin, PoS doğrulgünicılarına ödenmesiyle en yeniuçlanacaktır. Londra forku ile dahil edilen EIP-1559 işlem ücreti yakma mekanizması sebebiyle, validatörlere fiilen ödenen arta kalan ücretlerin büyük bir kısmı “Maksimal Çıkarılabilir Değer”in (MEV) bir en yeniucudur.

Peki nedir bu MEV?

Maksimal çıkarılabilir değer (MEV), bir bloktaki işlemlerin sırasını dahil ederek, hariç tutarak ve değiştirerek standart blok ödülü ve işlem ücretlerini aşan blok üretiminden elde edilebilecek maksimum değeri ifade eder. Her blok için işlemleri izleyen ve bu işlemlerdeki kar oranını validatörlerin avantajı için veri eden MEV sistemi Ethereum geliştiricilerinin karşısına daima komplike bir mesele olarak çıkmıştır.

Merge güncellemesinden devamında Ethereum, hemen hemen 13,5 saniyelik değişken blok aralıkları konumine 12 saniyelik sabit blok aralıklarına sahip olacaktır. Bu sabitliğin MEV ödemeleri üzerinde ciddi bir değişiklik yaratması beklenmemektedir.

Mart 2022-Ağustos 2022 verileri referans yapıldığında, Merge devamındası validatörlere ödenecek doğrulama ödülü %6,1 APR olacaktır. Bu oran hesaplanırken hem MEV hem de konsensüs katman ödülleri hesaplamaya dahil edilmiştir. Fakat söz meselesu %6,1’lik yıllık getirinin değişken olduğunu ve ağ ödül işleyişinin bir nevi “şans” sistemine bağlı kettiğını unutmamak gerekiyor.

Merge geçişinin bir başka en yeniucu da, işlem ücretlerinin halihazırdaki sistemdeki gibi blokları madencilik cihazlarıyla onaylgünip ağa dahil edenlere değil blok bulup bunu ağın kullanımına sunan doğrulgünicılara verilmesi olacaktır. Bu işlem ücreti ödülü her 12 saniyelik blok için rastgele olarak seçilen doğrulgünicıya verilecektir.

Merge devamındası validatör gelirlerindeki yıllık değişimi ön görebilmek bu noktada Ethereum çalıştırıcıları için önemlidir. 420 bin validatör için 1 yıllık simülasyon verileri ortaya meselelduğunda yıllık getiri performansının artışı dikkat çekmektedir. APR olarak tanımlanan ve yıllık yüzdelik getiri oranını temsil eden bu veriler istikrarlı bir validatör çalışmasının ağ konsensusu ve MEV algoritması tarafından %24,84 oranına varana dek artan bir ivmeyle yükseleceğini göstermektedir. APR tarafında %24,84’lük getiri sağlandığında ödül oranı sabitliğe erişecektir.

Bu verilerin her validatör için %100 doğruluk sağlamadığını unutmamak gerekiyor. Simülasyon örneğinde görülen Eylül 2021’den Şubat 2022’ye görecek şekildeki “en çok MEV” sürecinde algoritmanın APR ye %3 ve artan katlarıyla ödül katkısı sağladığı görülüyor. Fakat Mart 2022-Ağustos 2022 “düşük MEV”süresince MEV’in getiri katkısı %1,5‘i geçemiyor. Bununla birlikte, bazı validatörler MEV’den bir yıl boyunca neredeyse hiçbir getiri sağlayamazken, şanslı birkaç kişi %100’ün üzerinde getiri elde edebiliyor.

Mükemmel katılım oranıyla basitleştirilmiş bu simülasyon verilerine göre, validatörlerin %50’si için yaklaşık %5,7 ile %8,5 arasında bir getiri oranına ulaşılmaktadır. Bu noktada “en şanslı %1’lik kesim” olarak nitelendirilen validatörler ise %30’a yakın bir yıllık getiri elde edebileceklerdir. Aynı şekilde “en şanssız %1’lik kesim” ise yıllık sadece %4,2 getiri ile sınırlandırılacaktır.

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.