Ekonomide Yol Ayrımı! Faiz Mi? Dolar Mı? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Ekonomide Yol Ayrimi Faiz Mi Dolar Mi
1 yıl önce
1 yıl önce

Ekonomide Yol Ayrımı! Faiz Mi? Dolar Mı?

Türkiye’de artık ne serbest faiz ne de serbest döviz piyasası var. İkisi de devlet kontrollü piyasalar… En azıdan bir süre için bu böyle… Soru, “Ne zamana görecek şekilde sürecek?”

Nitekim kitap bize ne diyor? Sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide hem kur hem de faiz uzun süre birlikte kontrol edilemez. Birini seçmeniz gerekiyor.

Faizi kontrol ediyorlar mı? Evet! Zaten üzerine basa basa çok net bir biçimde söylüyorlar. Doları kontrol ediyorlar mı? Tabii ki… Suni olarak sabit tutma çalışmaları sadece kaçınılmaz en yeniu ertelemeyi sağlar…

Dolar faizi Lira faizinden zirve!

Böylesi kritik bir ortamda ülkenin tek problemi faizmiş, ekonomik sorunların yegâne çözümü indirilmesiymiş gibi tartışmalar dönüyor.

Bu sistemde Tanrı Zeus gelse başarılı olamaz ekonomide… Üç vakte çıkışını verirler eline yollarlar memlekete…

İşin enteresan tarafı Türkiye’de faizler düşerken Amerika’da 2007’den beri ilke defa 5 yıllık faiz yüzde 4.5 oranının üzerine belirlendi.

Neydi bunun anlamı? Türkiye yurt dışından yüzde 11’in altında borçlanamaz 5 yıllıklarda… Oysa Türk Lirası’na faiz 5 yıllıklarda yüzde 9.48 seviyesinde…

Soru şu? Daha fazla faiz alıp Amerikan Doları cinsi getiriye mi yatırırsınız paranızı yoksa daha az faiz ile Türk Lirası’na mı? Saçma gibi duruyor ama piyasa getirileri ortada…

Kredi alabiliyor musunuz?

Faiz düşürümüyle tüketimin canlanması, üretimin artması, yatırımların işe koyulması, enflasyonun inmesi, borç yükünün hafiflemesi hedefleniyor.

Bunlar olmayacak! Neden? Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi sebebiyle bankaların verdiği kredi oranlarının düşürülmesinin şu an için imkânı yok!

İşin açıkçası sizden krediye başvurup, gidip de onunla domates, patates almanız beklenmiyor. Yatırım yapmanız bekleniyor. Ancak istediğiniz kredilere de ulaşılamıyor.

Enflasyon, İstatistik Kurumu’nun konuşmalarında dahi yükselmeye devam edecek. Yani tasarrufu olanların parası her geçen gün daha fazla eriyecek. Tüm kesimler fakirleşecek. Çoktan çok, azdan az gidecek. Eyvallah…

Daha önce de denendi!

Kur Korumalı var nasıl olsa diye dolaşıyorlar ama, kuru da para ödememek için baskılıyorlar. Gazı almak için hafiften bırakıyorlar. İyi de nereye görecek şekilde?

Senin cari açığın dolu dizgin… Aynı şekilde seçim yılına girdiğimizden bütçe açığı durdurulamaz bir biçimde kaçınılmaz olarak artacak.

Finansal piyasalarda en tehlikelisi de bu çifte abelirlendir. Ekonominin tadını kaçırır. Borç aradığında tabloyu gören direkt tünele giriyorum der telefonu en yenilandırdıır.

Dünyanın en çok değer kaybeden para birimlerinden biri olan Türk Lirası için negatif reel faiz durumu sürdürülebilir değil… Daha önce denendi… Hem faiz hem kur patlamasıyla deney en yenia erdi.

Neye güveniyorlar? Kaçacak yabancı yatırımcı kalmaması ve içerideki paranın süresiz kontrol edilebileceğinin sanılması… Halt etmişler! Nereye görecek şekilde sürer bu avuç içi görecek şekilde mutluluk?

Zamanlama her şeydir

Döviz rezervlerinin tüketilmesi, zgünif para politikası güvenilirliği, negatif reel faizler ve güçlü kredi teşvikinin kısmi ateşlemesiyle gelen cari açık, dış finansman risklerini ağırlaştırıyor.

Ekonomi aynı zamanda psikolojidir… Merkez Bankası Başkanı’nın piyasalarda kredisi sıfırdır… Kimse tarafından güven duyulmamaktadır. Yapılacak her hata onun hanesine yazılacak ve işler olması gerekenden de beter olacaktır.

Faizi istediğin görecek şekilde düşür, likiditeyi gevşet, dövizi tut, hareketlenme olmuyorsa gelirler artmıyorsa likidite tuzağındasındır… Gelecekle ilgili şüpheler vardır. Onlar giderilmeden hiçbir hamle işe yaramaz.

Ne var ki bizde tuzak falan kalmadı. Dibi gördük mü yoksa daha da var mı? Meraklandığımız nokta burası… Mühim olan işin zamanlaması…

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri zirve risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek şüpheların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmgünin. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com ongünindan tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda ygünimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsini kapsayan içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.