Dolarda Rekor Geldi Sürprizlere Hazır Olun! - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Dolarda Rekor Geldi Surprizlere Hazir Olun
2 yıl önce
2 yıl önce

Dolarda Rekor Geldi Sürprizlere Hazır Olun!

Türkiye’nin yükselen burcu birim… Her gün üzerine koya koya gidiyor.

Nitekim bugünden zaman en yenira hemen hemen her 7 gün bu cümleyi duymanız sürpriz olmayacak. “Dolar, Türk Lirası karşısında yine rekor kırdı!”

Son zamanlarda birimın hemen hemen her para birimine karşı güçlenmesi de söz meselesu buna rağmen en yeni bir yıla bakarsak tablo Türk Lirası açısından oldukça acı… İşin aslı Türk Lirası alçetti!

Tam bir yıl önce birim bugün 8.67 idi… Yüzde 112 yükseldi.

Zira “serbest kur” falan uygulanmıyor. Bariz kur çıpası ile birim kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Tüm örtülü sermaye kontrolüne, müdahalelere ve bu baskıya rağmen hala artıyorsa sorun var demektir… Var mı? Var!

Dolar ile borçlanmak daha ucuz!

Merkez Bankası’nın özüsine güvenen insanları yüzardü bırakmama özelliği, Merkez Bankası’na güvenen kimse kalmaması sebebiyle pek bir işe yaramadı.

Faizleri 100 baz puan yani yüzde1 indirdi. Ne fark etti? Bankalar şimdi daha fazla mı kredi verecek şimdi?

İşin enteresan tarafı Hazine 5 yıllık Türk Lirası cinsinden yüzde 10.43 ile borçlanırken aynı vade birim bazında Eurobond faizi yüzde 10.55’de… Yani Türk Lirası ile borçlanma Amerikan Doları ile borçlanmaktan daha ucuza geliyor. Durum sürdürülemez bir hale geliyor.

Buradan tahvil alanların büyük zarar edeceği gün gibi aşikar… Bankaları bunları almaya mecbur tuttular ama onlar da bir konume görecek şekilde buna uyarlar. Sonrasında iş patlar…

Dolara baskı nereye görecek şekilde işe yarar?    

Hem birimı hem faizi baskılama denemeleri daha önce defalarca tecrübe edildi ve en yeniuç değişmedi. Bir süre zaman en yenira ikisi de gerilmiş yaydan çıkan ok gibi fırladı gitti. Bu sefer neden değişik bir en yeniuç beklendiğini biri bana söyleyebilir mi?

İpleri hep ellerinde tutabileceklerini sanıyorlar. Tabii ki yanılıyorlar. Belki bir, iki, en fazla yılbaşına görecek şekilde… O da dışarıdan bir konumlerden bir yolla para gelirse… Yoksa ne yapsalar nafile…

Neden, çünkü para basıyorlar, genişleme yapıyorlar, kredi dağıttırmaya çalışıyorlar. Basılan paranın adresi neresi olacak?

<img data-attachment-id="96429" data-permalink="https://kriptokoin.com/doviz-mevduatlarinda-artis-devam-ederken-birim-tl-kurunda/birim-tl-5/" data-orig-file="https://i0.wp.com/kriptokoin.com/wp-content/uploads/2021/01/birim-tl-2.jpg?fit=1280%2C796&ssl=1" data-orig-size="1280,796" data-comments-opened="1" data-image-meta="{"aperture":"0","credit":"","camera":"","caption":"","created_timestamp":"0","copyright":"","focal_length":"0","iso":"0","shutter_speed":"0","title":"","orientation":"0"}" data-image-title="Döviz Mevduatlarında Artış Devam Ederken Dolar/TL Kurunda" data-image-description data-image-caption="

Döviz Mevduatlarında Artış Devam Ederken Dolar/TL Kurunda

” data-medium-file=”https://i0.wp.com/kriptokoin.com/wp-content/uploads/2021/01/birim-tl-2.jpg?fit=300%2C300&ssl=1″ data-large-file=”https://i0.wp.com/kriptokoin.com/wp-content/uploads/2021/01/birim-tl-2.jpg?fit=1024%2C637&ssl=1″ loading=”lazy” width=”1024″ height=”637″ src=”https://i0.wp.com/kriptokoin.com/wp-content/uploads/2021/01/birim-tl-2.jpg?resize=1024%2C637&ssl=1″ alt=”Döviz Mevduatlarında Artış Devam Ederken Dolar/TL Kurunda” class=”wp-image-96429″ data-recalc-dims=”1″>

Yurt dışı borç ödemelerine, enerji ithalatına, cari açığı kapamaya… Bunlar için geçer akçe birim… Senin bastığın parzamanı kabul etmiyorlar.

Zira yabancılarda “Türkiye’nin iflas riski var” algısı o görecek şekilde ard düzeyde ki, borç istesek birim bazında çok zirve faiz istiyorlar.

Haliyle kredisini kapamaya niyetlenenler parasını dövize çevirmek isteyecek, akabinde yurtdışına yollayacak. Net olarak ülkeden döviz çıkışı yaşanacak. Yok ki ne çıkacak?

Dolarda yön hep yukarı

Bütün gelişmeleri toplzamanıp, kaynatalım… Ortaya çıkan yemek, Türk Lirası her daim değer kaybedecek. Resmisi bile yüzde 80 olan enflasyon ile başka nasıl hareket etmesi beklenecek?

Merkez Bankası ne işe yarar? Hadi yüklü müdahale etse ya özüsi… Ufak bir pürüz olarak, döviz rezervi yok! Bitirdi… Hatta Merkez Bankası rezervleri 52 milyar birim eksiye girdi… Yaz da bitti. Yüksek sezonda turizm gelirleri dahi rezervleri artırmaya yetmedi.

Hep tribünlere oynuyorlar, buluyorlar bir bahane… Biz kötü yönettik, kalkamayacağımız borcun altına girdik demiyorlar, düşman yaratıp beddua ediyorlar.

Dönülmez akşamın ufku            

Kur Korumalı Mevduat ekonomi yönetiminin tutunduğu tek dal… Oraya yatırım yapmayan şirketlere bankalar kredi bile vermiyorlar.

Yatan para yaklaşık 80 milyar birim… İsteseler de istemeseler de devam ettirmek zorundalar. Ya ne yapacaklar? Bırak Merkez Bankası rezervlerini, hepsini kapsayan bankalardan bile çıkmaz o görecek şekilde para…

Burada kritik nokta muhalefetin bu paraları ödemeyeceğini duyurusı. Seçimlere yaklaşırken bu nedenle sistemden olası çıkışlar birimı yukarı pompalar…

İşlerin eskiye dönmeyeceği belli… Cin şişeden belirlendi. Durum öyle bir raddeye geldi ki bir cami avlusunda avuç açmadığımız ketti! Dolar artmasın mı?

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsini kapsayan içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem işe koyultılacaktır..

.bw-card {
position: relative;
display: -webkit-box;
display: -webkit-flex;
display: -ms-flexbox;
display: flex;
-webkit-box-orient: vertical;
-webkit-box-direction: normal;
-webkit-flex-direction: column;
-ms-flex-direction: column;
flex-direction: column;
padding: 15px;
border: 1px solid #f2f2f2;
border-radius: 4px;
background: #f9f9f9;
-webkit-box-shadow: 0 0 10px rgb(222 222 222 / 16%);
box-shadow: 0 0 10px rgb(222 222 222 / 16%);
font-family: var(–bw-font-family-inter);
padding: 2rem;
border-radius: 0 0 4px 4px;
}

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım