Doğadan toplanan mantarlardan zehirlenmelere karşı dikkat - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
Dogadan toplanan mantarlardan zehirlenmelere karsi uyari
1 yıl önce
1 yıl önce

Doğadan toplanan mantarlardan zehirlenmelere karşı dikkat

Dağlı, uyguladığı yazılı konuşmada, en yenibahar mevsimiyle Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nde de mantardan zehirlenme vakalarında artış kaydedildiğine işaret etti.

Doğadan toplanan mantarlar içinde tüketim kalitesi zirve olanların yanında zehirlilerinin de bulunduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dağlı, “100’ün üzerindeki zehirli mantar türünden özellikle 10’unun ciddi anlamda ölümcül olduğunu hatırlatmak isterim. Mantarları iyi tanımayan kişiler, yenilebilen türlerle zehirli mantarları kolaylıkla karıştırabilmektedir. Mantar zehirlenmelerine karşı çok dikkatli olunmalı, doğa mantarları sadece bilirkişilar tarafından toplanmalıdır.” ifadesini kullandı.

Karadeniz Bölgesi’nde çok büyük mantar zenginliği bulunduğuna dikkati çeken Dağlı, şunları kaydetti:

“Eğer mantarları iyi tanımıyorsanız kesinlikle toplamgünin ve risk almgünin. Mantar yenildikten devamında 2 saate görecek şekilde ortaya çıkan zehirlenme belirtileri sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma, terlemedir. 6 saat devamında bir anda zehirlenme belirtileri de bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtiler olmaktadır. Bu belirtiler görüldüğü an en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam da mantarlarla ilgili çok sgünida doğru bilinen yanlış bulunduğunu, bunların da zehirlenme vakalarının yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Doğa mantarları meselesunda yeterince bilgi sahibi olunmaması durumunda mutlaka kültür mantarlarının tercih edilmesini tavsiye eden Sağlam, “Halihazırda güvenle tüketilebilecek kanlıca, kuzugöbeği, turuncu, sütlü türler, fındık tirmiti gibi mantarlarımız var buna rağmen bunların içine de benzer zehirli türler karışabiliyor. Dolgünisıyla vatandaşlarımız eğer mantarları iyi tanımıyorsa kesinlikle doğadan toplamamalı, bunun konumine kültür mantarı tercih ederek risk almamalıdır.” konuşmasında bulundu.

Sağlam, Karadeniz Bölgesi’nde sıkça zehirlenmelere neden olan mantar türleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Amanita phalloides (evcik kıran, köy göçüren) Türkiye’de ölümcül zehirlenmelerin yüzde 95’inin sebebidir. Bölgemizde yaygın halde toplanan kuzu göbeğine çok benzer yalancı kuzu göbeği, kuzu göbeği ebesi, ekşi memet karıştırılabilir ve zehirlenmelere neden olabilir. Bölgemizde yaygın halde toplanan kanlıca mantarının zehirli türü olan yalancı kanlıca mantarı (omphalotus olearius) ile gerçek kanlıca mantarının (cantharellus cibarius) rengi ve lamelleri karıştırılabiliyor.”

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan havadisler, özetlenerek ygünimlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Adblock test (Why?)

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ İzmir web tasarım