ABD Enflasyonu Açıklandı: Bitcoin için Sırada Ne Var? - Türk Haber 7 | Güncel HaberlerTürk Haber 7 | Güncel Haberler
ABD Enflasyonu Aciklandi Bitcoin icin Sirada Ne Var
2 yıl önce
2 yıl önce

ABD Enflasyonu Açıklandı: Bitcoin için Sırada Ne Var?

Piyasaların odak noktasında olan ABD enflasyonu, dün açıklandı. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, Eylül zamaninda enflasyonun 10 baz puan düştüğünü ortaya koydu. Böylece, enflasyon art arda üç ay soğumuş oldu. Peki Bitcoin ve altcoin’leri ne bekliyor?

ABD enflasyonu düştü, yine de…

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere ABD enflasyonu, düşmeye devam ediyor. Ancak yine de Federal Rezerv’in isteyeceğinden daha hava koşulları çalışıyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu Perşembe günü en en yeni TÜFE raporunu yzamanimladı. Rapor, enflasyonun Eylül zamaninda 10 baz puan düştüğünü gösterdi. Malların fiyatı geçen ay yıllık bazda %8,2 artış kaydetti. Ancak, ekonomistlerin %8,1’lik beklentisinin üzerinde ketti. Aylık bazda TÜFE %0,4 değerlendi. Beklenenden daha en çok gelmesine rağmen, bugünün verisi ABD enflasyonunda Haziran 2022’de %9,1’lik 40 yıllık rekor bir verinin ardından art arda üçüncü aylık düşüş.

Son birkaç TÜFE verisi, enflasyonun zirve yapmış olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte piyasalar bugünkü veriye olumsuz tepki verdi. Dow Jones ve Nasdaq 100 gibi büyük ABD hisse senedi endeksleri piyasa öncesi işlemlerde düştü. Kripto piyasası da keskin bir düşüş gördü. Bitcoin %4’ün üzerinde değer kaybetti. Lider altcoin Ethereum ise %6’dan fazla düştü.

Enflasyonun Fed’in %2 hedefine hızla geri çekileceğine dair umutlara rağmen, %8,2 verisi bunun ‘yapışkan’ olduğunu gösteriyor. Bu nedenle olabilenden daha uzun süre en çok kalacağı anlamına geliyor. Yüksek enflasyon ve yavaş ekonomik büyüme, kripto ve daha geniş finansal piyasalar gibi riskli varlıklar için kötü havadis.

Yatırımcılar ve traderlar Fed’i izliyor

Rakamlar, Federal Rezerv’in hamleleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bu yüzden, traderlar bu yıl enflasyonu yakından izliyorlar. ABD eenflasyonu yükselirken, Fed agresif bir ekonomik sıkılaştırma politikasıyla yanıt verdi. Böylece, faiz oranlarını %3,25 gibi 2008’deki Küresel Mali Krizden bu yana görülmeyen seviyelere çıkardı.

Faiz oranı artışları, artan borçlanma maliyeti sebebiyle risk varlıkları üzerinde bir etkiye sahip olma eğiliminde. Bu yüzden, tradelar ve yatırımcılar için oldukça önemli. Fed’in şahin duruşu, muhtemelen Kasım 2021’den bu yana kripto piyasasının 2 trilyon birimlık sarsıntısının arkasındaki en büyük faktör.

Fed, küresel piyasalarda dünyanın en güçlüli gücüdür. Son ekonomik kriz, Fed Başkanı Jerome Powell ve ekibini, hisse senetlerini ve kripto piyasalarını hırpalayan acımasız bir duruş sergilemeye yöneltti. Aynı zamanda, birimı diğer küresel para birimlerine karşı güçlendirdi. Bunun da, riskli varlıkları geride tutan birkaç zincirleme etkisi oldu. Fed, enflasyonu %2’ye düşürmeyi umduğunu defalarca belirtti. Mevcut olabiliteler, fon oranının 2023’te %4,6’ya ulaşacağı ve bunun ufukta daha fazla faiz artışı anlamına geleceği yönünde

ABD enflasyonu

Bitcoin ve altcoin’ler için sırada ne var?

Enflasyonun bir salyangoz hızında düşmesiyle, kriptonun yenilenen yaşam belirtileri göstermesi biraz zaman alacak. Faiz artırımlarının durdurulması riskli varlıklar üzerindeki baskıyı azaltacak. Bu yüzden birçok trader, bir Fed pivotunun piyasa için önemli bir dönüm noktası olarak hizmet edeceğini öne sürüyor. Milyarder koruma fonu yöneticisi Paul Tudor Jones, Fed’in ters giden güvercininin büyük olasılıkla kripto dahil olmak üzere risk varlıklarında büyük bir ralliye yol açacağını söyledi.

Bu arada, ABD ekonomisi yılın ilk yarısında iki çeyrek ard arde daretti. Ancak, Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu henüz resesyon ilan etmedi. Ayrıca, Fed’in henüz piyasalara merhamet göstermeye hazır olduğuna dair hiçbir işaret ortaya çıkmadı. Powell, bu yıl boyunca, ekonominin durumu sorulduğunda ülkedeki işsizlik oranının nispeten düşük olduğunu söyledi. Jones ve diğerleri, Fed’in ekonomik büyümeyi teşvik etmeden önce daha en çok işsizlik oranları görmeyi bekleyeceği meselesunda dikkatyor. Ekonominin resmi olarak resesyona girmesine görecek şekilde bir pivotun bir şekilde kapalı olacağını kaydediyor.

ABD enflasyonu

Bitcoin, zamansel olarak, enflasyona karşı koruma işlevi görecek bir ‘dijital altın’ olarak lanse edildi. Kripto savunucuları uzun süredir BTC’nin, hisse senetlerinden ve merkez bankasının hareketlerinden bağımsız olarak trade yapmasını umuyor. Ancak, Bitcoin hala enflasyona ve Fed’e tepki gösteriyor. Bu yüzden, kriptonun önemli bir artış kaydetmesi için makro manzaranın muhtemelen iyileşmesi gerekecek.

Bitcoin, Kasım 2021’de kripto para piyasası 3 trilyon birimı aşarken 69.000 birimın üzerine belirlendi. Şimdi ise zirvesinden bir hayli uzakta, 19 bin birim seviyesinde işlem görüyor. Bu nedenle, yeni bir rekorun hala uzakta olması muhtemel. Enflasyon hala hava koşulları olduğu sürece, kripto sadıklarının “sadece yukarı” modu devam edene görecek şekilde beklemeleri gerekiyor.

Son dakika gelişmelerden anında havadisdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da konum alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri en çok risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve özü araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin özü sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek şüpheların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmzamanin. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede konum alan makalelerin yazarları yatırım en yeniuçlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce özü araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde konum vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onzamanindan tamamen bağımsız olarak sitede konum alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kişisi sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da konum alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait havadis içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yzamanimlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer hepsi içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem start vertılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Adblock test (Why?)

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.